вторник, 19 сентября 2017 г.

Turkický koncert 16.09.2017


Turkický koncert dne 16. září 2017 se uskutečnil v rámci projektu Integrace Cizinců, který poskytl Integrační centrum Praha ve spolupráci a spolufinancování s Ministerstvem Vnitra České Republiky, jako možnost představit kulturu Turkických národů Českým občanům.  

  
Spolek KITAP - Tatarská a Turkická Asociace v Praze. Slovo "KITAP" Turkických jazycích znamená "KNIHA", což je symbolické - kultura a tradice každého národa jsou jako kniha k poznání. Jedním z cílů naše asociace  - ukázat a představit naši kulturu, informovat zájemce o naších tradicích a identitě, co děláme již od roku 2013 skrz organizaci různých kulturních akci. 
 

Tomáš Boukal. Očekávali byste od Českého antropologa a etnologa, přednášejícího na Univerzitě Pardubice, hry na na tradičních Altajských nástrojích a zpěvu v turkických jazycích? Tomáš zkoumá původní obyvatelstvo Ruska, zejména národů Sibiři. Strávil několik let na Altaji. Tomáš představil Turkické písně. Společně se svým kamarádem Martinem Ovsenákem - vytvořili skupinu Kanum ("Orel"), který se zaměřuje na hudbu domorodých lidí.

Lilia Gerber-Khousnutdinova & Elmira Lyapina spolu s Dania Altynbaeva - Lyapina, předsedkyní KITAP, pěstují a šíří Tatarskou a Turkickou kulturu v České republice.  Lilia a Elmira představily potpourri z Tatarských lidových písní.




Server Abkerimov je důvodně nazýván “Zlatým Akordeonem”, jeho totiž mistrovství ve hře na akordeon je světově známé. Jeho hra přitahuje publikum z různých částí planety, jak v malých Evropských kostelech, tak i v obrovské Tokijské Opeře a symfonické síni Osaka v Japonsku. Umělec ukazuje brilantní, působivé a originální představení, přitahujíc víc obdivovatelů. Na koncertu zahral své vlastní skladby na základě tradičních Krymských Tatarských nápěvů.


Gulsara Bekbagysheva je profesionální tanečnice s akademickým tanečním vzděláním. Gulsara je členem Středně Asijskou Hudební Skupiny Jagalmay, která vystupuje v České republice od roku 2006. Gulsara se pravidelně účastní mezinárodních festivalů, jako Mezinárodní Folklorní Festival - Praha srdce národů, nebo Čínský nový rok s Fen Jun Song, nebo Refufest. Gulsara představila Klasický Kyrgyzský Tanec.





Atman je autentickým hudebníkem z Turecka, hráčem na Darbuku. Naučil se techniku děleného prstu doma, od svých pramenů, a vyvinul techniku cestou po Evropě, Asii a Austrálii. Rytmus je duchovní cestou pro Atmana. Zve a vyzývá vás k tomu, abyste se k němu připojili a objevili rytmickou říši.
Atman roztančil všechny


























Koncert moderovala Dania Altynbaeva-Lyapina.

Foto: Iván Eduardo Aqueveque Villegas

 




Комментариев нет:

Отправить комментарий